Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - 2119 Pécel, Maglódi út 57.
Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Gyakorlati helyszínek

                               

Gyakorlati helyszínek

  • Állatház
  • Kertészet
  • Kishársas lovarda
  • Gyümölcsös 
  • Erdő
  • Szántó, gyep
  • Áruda

 

Állatház

1972-ben az iskola területén felépült az állatház, és egy 3 egységből álló bemutatóhely.

Állatházunk a gyakorlati képzés helyszíne, több állatfaj kis bemutató terepe. Jelenleg tojótyúkok, vízi szárnyasok, kecskék, juhok, nyulak, valamint egy törpesertés tartozik állományunkba. A gyakorlati képzés keretein kívül óvodások és általános iskolás diákok haszonállat bemutatójaként is működünk.

Állatház vezető: Lovász Margit

Kertészet

1992-ben az iskola dinamikusan fejlődött. Felépült az intézmény területén a két üvegházzal, osztályteremmel, öltözővel, fóliákkal stb,. felszerelt kertészeti egység. 

Kertészetünkben két üvegház üzemel, melyből egy fűtött. Februártól itt neveljük az egynyári virág - és zöldség palántákat, muskátlikat, futópetúniákat. 4 fűtetlen fóliánkban édes paprikát és paradicsomot, míg szabadföldi területünkön padlizsánt, chili paprikát, paradicsomot, tökféléket, csemegekukoricát termesztünk. Zöldségeinket "konyhakerti módszerrel" termesztjük, minimális vegyszerezéssel, szerves trágyával. Kertészetünkben különböző gyümölcsfák is megtalálhatóak a termesztési és metszési módok elsajátításához.

Folyamatosan biztosítjuk, hogy árudánkban mindig friss áru várja vevőinket.

Kertész: Szimler Ildikó

 

Kishársas lovarda

1995-ben az iskola szakképzési alapból vásárolta meg a Pécel-Isaszeg határában található földterületet, a Kishársast. Itt alakított ki egy mini kollégiumot a gyakorlaton lévő tanulók számára, valamint egy lóistállót, birka hodályt, majd 2007-ben szintén a szakképzési alapból egy fedett lovarda került átadásra. 2003-2004-ben az iskola kutat fúratott a Kishársasban az ivóvíz- ellátás megoldására. 

A lovarda adottságait tekintve rendelkezik egy oktatási célú épülettel, melyben öltözők, tanterem, konyha, mosdók, szállásra alkalmas helyek találhatóak. Az istálló épületben található 9 zárt rendszerű boksz és 7 angolbox. A külső nyitott pálya 50X50 méteres.  A fedeles 20X50 méteres, ahol a téli időszakban is várunk mindenkit szeretettel. Az oktatási célon túl bértartással is foglalkozunk. Az iskolának 7 lova van oktatási célra és 7 bértartott ló van jelenleg. A telepen található jelenleg 5 szarvasmarha. A tangazdaság felszereltségéhez tartozik a 400 bála befogadására alkalmas tároló. A lovarda fogatoláshoz és lovaglás oktatására is teljes mértékben felszerelt.

Lovarda vezető: Martényi Gergely

Gyümölcsös (2 ha)

1998-ban alakították ki – szintén pályázati pénzből a minta-gyümölcsöst. A gyümölcsös terület 2 hektár ebből 1,5 Ha alma és 0,5 Ha szilva. Ugyanakkor a kertészet területének bővítésére 400 négyszögöl területet vásároltak a szakképzési hozzájárulás segítségével.

Erdő (12 ha)

1990-ben az intézmény a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott egy több, mint 100 hektáros földterületet a Monori Állami Gazdaság területéből, Pécel és Isaszeg határában, azzal a feltétellel, hogy amíg az iskola mezőgazdasági oktatást folytat, használhatja a területet. A földterület egy része (12 ha) erdő.

 

Szántó, gyep (45 ha szántó, 84 ha gyep)

2000-ben a Biatorbágyi Mezőgazdasági Iskola megszűnésekor több mezőgazdasági gép: traktor, kis teherautó, furgon, egyéb eszközök kerültek az intézmény tulajdonába. A tangazdaság alapját képező földterület birtokba vétele után fejlesztések sora következett. Pályázatok útján fejlesztették ki az iskola gépparkját, bálázó gépet, ekét, vetőgépet, kukorica-vetőgépet, búza-vetőgépet sikerült így vásárolni.  

 

Termesztett növények:

- gabonafélék (árpa, őszi búza, tritkálé, zab, kukorica)

- pillangós viárgúak (lucerna, bükköny)

- gyep (legelő+ széna)

 

Gépeink

 

Erőgépek: - MTZ (+homlokrakodó)- Zetor - Fendt - Landini az összes erőgép oktatási célt is szolgál, valamint a termelésben vesz részt. 

Mezőgazdasági munkagépek:

- Talajművelő gépek: 2 db eke (váltvaforgató, ágy), kombinátor, tárcsa, gyűrűshenger

- Tápanyagutánpótlás gépei: műtrágyaszóró, szervestrágyaszóró

- Vetőgépek: pneumatikus szemenkénti vetőgép, mechanikus gabonavetőg

- Növényvédelmi gépek: szántóföldi és gyümölcsös permetező

- Szállító járművek:  3 db pótkocsi 

- Egyéb gépek: ágzúzó, szárzúzó, markológép

 
Áruda

2004-ben kis faházat vásárolt az intézmény, amelyet az iskola területén állított fel tojás, gyümölcs és a kertészetben nevelt növények eladására.